Dla dzieci
Dzieci
Naturalna odporność dziecka należy budować każdego dnia. Zdrowe wybory żywieniowe, pełnowartościowe pokarmy bogate w witaminy i minerały, aktywność fizyczna, czy hartowani to niektóre ze sposobów wzmacniania odporności. Dzięki temu organizm dziecka będzie gotowy na każdy sezon, także w czasie jesieni i zimy.
Kiedy wzmacniać odporność u dzieci?
Istnieje wiele naturalnych źródeł czy składników, które wspierają pracę układu odpornościowego. Warzywa i owoce bogate w witaminę C, cynk czy selen, zboża i mięso obfitujące w witaminy z grupy B, czy promienie słoneczne – najlepsze źródło witaminy D. Jednak w pewnych sytuacjach trudno o ich prawidłową ilość lub dostęp jest utrudniony. Czynnikami, które mogą powodować osłabienie odporności u dziecka są:
- Niepełnowartościowa dieta
- Braki witamin i minerałów
- Niewystarczająca ekspozycja na promieniowanie słoneczne
- Niewystarczająca higiena
- Brak aktywności fizycznej
- Flora jelitowa niezawierająca odpowiedniej ilości „dobrych bakterii”
- Częste infekcje i długotrwałe stosowanie środków farmakologicznych
Jak wzmacniać odporność dziecka?
Odpowiednią profilaktykę i budowanie odporność warto rozpocząć już po narodzinach dziecka – karmieniem piersią, a następnie prawidłowym żywieniem przez cały rok, nie tylko w sezonie jesienno-zimowym. Poza dietą warto zadbać o sen czy aktywność fizyczną na świeżym powietrzu oraz o dostarczenie odpowiednich substancji odżywczych wzmacniających działanie układu odpornościowego.
Składniki dla odporności
Podstawę w budowaniu odporności powinna stanowić zróżnicowana i pełnowartościowa dieta, która będzie pokrywała zapotrzebowanie kaloryczne i ilościowe na białko, węglowodany i tłuszcze. Powinna również dostarczać wszystkich niezbędnych mikroskładników odżywczych. Szczególnie ważne dla odporności są:
- Witamina D3 - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, jak również w budowaniu kości dziecka. Jej najlepszym źródłem w diecie są ryby morskie, które dodatkowo zawierają cenne kwasy omega-3 niezbędne dla prawidłowej pracy mózgu czy serca.
- Witamina C – powszechny antyoksydant, który chroni nasze komórki przed stresem oksydacyjnym. Wspomaga prawidłowe działanie układu odpornościowego. Źródłem w diecie są: warzywa i owoce, zwłaszcza świeże, ponieważ witamina C ulega zniszczeniu podczas obróbki termicznej. Duża zawartość występuje w natce pietruszki, papryce, porzeczce czy cytrusach.
- Cynk i selen – to niezbędne pierwiastki do prawidłowego działania wielu funkcji w organizmie, w tym układu odpornościowego. Źródłem selenu i cynku są warzywa, grzyby i orzechy oraz ryby i mięso.
- Pożyteczne kultury bakterii – to naturalne szczepy, które zasiedlają nasze jelita. Pełnią wiele korzystnych funkcji jak trawienie i wchłanianie składników pokarmowych, wytwarzanie niektórych witamin z gruby B oraz K. Ponadto uczestniczą w procesach immunomodulacyjnych. W jelitach występuje wiele komórek odpornościowych. Prawidłowy stan mikroflory pozwala zachować prawidłowe procesy w jelitach. Źródłem pożytecznych kultur bakterii są produkty kiszone i fermentowane np. kiszona kapusta, serwatka z mleka, zakwasy warzywne, kefir czy jogurt.
Ponadto organizm dziecka potrzebuje odpowiedniej ilości snu nocnego, aby mógł się zregenerować. Ważny się także ruch – najlepiej na świeżym powietrzu co może dodatkowo hartować organizm np. na zmienną temperaturę.