Kwasy Omega
Kwasy tłuszczowe omega-3 – dlaczego są niezbędne?
Kwasy tłuszczowe to ważne składniki pokarmowe o szerokim znaczeniu w organizmie, zarówno ze względu na funkcje budulcową np., błon czy hormonów jak i aktywność w wielu procesach. Na szczególną uwagę zasługują zwłaszcza kwasy omega-3 z powodu znaczącej roli dla zdrowia.
Kwasy tłuszczowe omega-3 należą do NNKT – niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które nie są wytwarzane w naszym organizmie, dlatego nazywane są niezbędnymi. Wśród rodziny kwasów omega-3 wyróżniamy:
Kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas DHA (dokozaheksaenowy)
Przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250mg EPA i DHA dziennie.
Kwas DHA (dokozaheksaenowy)
Zaleca się spożywać 250 mg DHA dziennie, co pozwala zachować prawidłowy proces widzenia oraz właściwe funkcjonowanie mózgu.
Kwas ALA (alfa-linolenowy)
Jeżeli spożywamy jego odpowiednia ilość minimum 2g dziennie, pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu we krwi.
Szczególne znaczenie przypisuje się DHA i jego powiązaniom z procesami zachodzącymi w mózgu.
Kiedy nie dostarczamy ich odpowiedniej ilość wraz z dieta ryzykujemy konsekwencjami ich niskiego poziomu. Po czym go poznać?
Kto może być narażony na niski poziom kwasów omega-3?
- Niemowlęta
- Dzieci w okresie wzrostu i rozwoju
- Kobiety w ciąży
- Osoby starsze
- Osoby nie spożywające ryb, owoców morza, produktów odzwierzęcych
- Osoby z problemami sercowo-naczyniowymi
- Osoby z nieprawidłowym profilem lipidowym
Nieprawidłowy poziom kwasów omega-3 – po czym go poznać?
Zbyt mała ilość EPA i DHA oraz ich niewłaściwa proporcja w stosunku do pozostałych kwasów tłuszczowych może powodować:
- problemy z prawidłowym funkcjonowaniem serca,
- osłabienie sprawności umysłowej,
- suchość skóry,
- osłabienie wzroku,
Najlepsze źródła kwasów omega-3
Najbardziej cenionymi źródłami kwasów EPA i DHA są ryby morskie, dlatego nie powinno zabraknąć ich w naszej diecie. Należą do niech:
- sardynki,
- śledź,
- makrela,
- łosoś,
- dorsz,
- tuńczyk,
- czy słodkowodny pstrąg.
Najlepszym źródłem kwasu ALA w diecie są oleje roślinne m.in. rzepakowy, lniany oraz orzechy włoskie i niektóre nasiona.
Zapotrzebowanie na kwasy omega-3
Zaleca się spożywanie 2 porcji ryb morskich w tygodniu. Jednocześnie należy pamiętać, że ich jakość ma znaczenie. Ze względu na możliwe kumulowanie metali ciężkich i antybiotyków warto wybierać te pochodzące ze sprawdzonego źródła.
Właściwe dzienne spożycie kwasów EPA i DHA, powinno wynosić:
- U dzieci w wieku 7–24 miesięcy: wyłącznie DHA 100 mg,
- U dzieci w wieku 2–18 lat: EPA+DHA 250 mg/dobę
- U dorosłych 250 mg EPA+DHA /dobę
- U kobiet w ciąży i karmiących piersią: 250 mg/dobę + 100–200 mg DHA/dobę
Nadmierne spożycie kwasów omega-3
Nadmierne spożycie kwasów omega-3 wraz z dietą jest rzadkie. Natomiast ostrożność co do ich ilości powinny zachować osoby stosujące środki na rozrzedzenie krwi, chorzy na niewydolność wątroby i hemofilię.
Omega-3 i omega-6 – ważna proporcja
Równie ważna co ilość jest proporcja kwasów omega-3 jak i omega-6, nie wskazany jest zarówno nadmiar jak i deficyt. Należy zachować proporcję pomiędzy kwasami omega-3 do omega-6 około 1:5, a niestety bardzo często wynosi ona od 1:15 do 1:20 z powodu nieprawidłowo skomponowanej diety. Obecnie u większości osób przeważają kwasy omega-6, dlatego często mówi się o konieczności większego spożycia ryb bogatych w omega-3. Równowaga pomiędzy kwasami tłuszczowymi w diecie, oraz ich prawidłowa ilość zmniejszają ryzyko stanów zapalnych, chorób serca i układu krążenia, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, cholesterolu, cukrzycy typu 2 i zaburzeń gospodarki hormonalnej. [1, 2,3].
Również proporcja EPA do DHA powinna być zachowana i wynosić około 2:1. Właśnie z tego powodu cenione są ryby morskie, które posiadają taki stosunek kwasów omega-3. Ryby słodkowodne zazwyczaj posiadają przewagę kwasu EPA.
Do kwasów omega-6 należą:
- kwas linolowy (LA),
- kwas gammalinolenowy (GLA),
- kwas arachidowy (kwas AA, kwas ARA).
Popularne źródła kwasów omega-6:
- mięso,
- oleje roślinne,
- orzechy ziemne,
- ziarna słonecznika,
- awokado,
- pestki dyni,
Kwasy omega-3 a mitochondria
Kwasy omega-3 są wykorzystywane m.in. do budowy błon mitochondrialnych – miejsca przebiegu reakcji wytwarzania energii ATP [4].