Kwasy Omega

( ilość produktów: 2 )

    Kwasy tłuszczowe omega-3 – dlaczego są niezbędne?

    Kwasy tłuszczowe to ważne składniki pokarmowe o szerokim znaczeniu w organizmie, zarówno ze względu na funkcje budulcową np., błon czy hormonów jak i aktywność w wielu procesach. Na szczególną uwagę zasługują zwłaszcza kwasy omega-3 z powodu znaczącej roli dla zdrowia.

    Kwasy tłuszczowe omega-3 należą do NNKT – niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, które nie są wytwarzane w naszym organizmie, dlatego nazywane są niezbędnymi. Wśród rodziny kwasów omega-3 wyróżniamy:

    Kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas DHA (dokozaheksaenowy)

    Przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania serca. Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 250mg EPA i DHA dziennie.

    Kwas DHA (dokozaheksaenowy)

    Zaleca się spożywać 250 mg DHA dziennie, co pozwala zachować prawidłowy proces widzenia oraz właściwe funkcjonowanie mózgu.

    Kwas ALA (alfa-linolenowy)

    Jeżeli spożywamy jego odpowiednia ilość minimum 2g dziennie, pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu we krwi.

    Szczególne znaczenie przypisuje się DHA i jego powiązaniom z procesami zachodzącymi w mózgu.

    Kiedy nie dostarczamy ich odpowiedniej ilość wraz z dieta ryzykujemy konsekwencjami ich niskiego poziomu. Po czym go poznać?

    Kto może być narażony na niski poziom kwasów omega-3?

    • Niemowlęta
    • Dzieci w okresie wzrostu i rozwoju
    • Kobiety w ciąży
    • Osoby starsze
    • Osoby nie spożywające ryb, owoców morza, produktów odzwierzęcych
    • Osoby z problemami sercowo-naczyniowymi
    • Osoby z nieprawidłowym profilem lipidowym

    Nieprawidłowy poziom kwasów omega-3 – po czym go poznać?

    Zbyt mała ilość EPA i DHA oraz ich niewłaściwa proporcja w stosunku do pozostałych kwasów tłuszczowych może powodować:

    • problemy z prawidłowym funkcjonowaniem serca,
    • osłabienie sprawności umysłowej,
    • suchość skóry,
    • osłabienie wzroku,

    Najlepsze źródła kwasów omega-3

    Najbardziej cenionymi źródłami kwasów EPA i DHA są ryby morskie, dlatego nie powinno zabraknąć ich w naszej diecie. Należą do niech:

    • sardynki,
    • śledź,
    • makrela,
    • łosoś,
    • dorsz,
    • tuńczyk,
    • czy słodkowodny pstrąg.

    Najlepszym źródłem kwasu ALA w diecie są oleje roślinne m.in. rzepakowy, lniany oraz orzechy włoskie i niektóre nasiona.

    Zapotrzebowanie na kwasy omega-3

    Zaleca się spożywanie 2 porcji ryb morskich w tygodniu. Jednocześnie należy pamiętać, że ich jakość ma znaczenie. Ze względu na możliwe kumulowanie metali ciężkich i antybiotyków warto wybierać te pochodzące ze sprawdzonego źródła.

    Właściwe dzienne spożycie kwasów EPA i DHA, powinno wynosić:

    • U dzieci w wieku 7–24 miesięcy: wyłącznie DHA 100 mg,
    • U dzieci w wieku 2–18 lat: EPA+DHA 250 mg/dobę
    • U dorosłych 250 mg EPA+DHA /dobę
    • U kobiet w ciąży i karmiących piersią: 250 mg/dobę + 100–200 mg DHA/dobę

    Nadmierne spożycie kwasów omega-3

    Nadmierne spożycie kwasów omega-3 wraz z dietą jest rzadkie. Natomiast ostrożność co do ich ilości powinny zachować osoby stosujące środki na rozrzedzenie krwi, chorzy na niewydolność wątroby i hemofilię.

    Omega-3 i omega-6 – ważna proporcja

    Równie ważna co ilość jest proporcja kwasów omega-3 jak i omega-6, nie wskazany jest zarówno nadmiar jak i deficyt. Należy zachować proporcję pomiędzy kwasami omega-3 do omega-6 około 1:5, a niestety bardzo często wynosi ona od 1:15 do 1:20 z powodu nieprawidłowo skomponowanej diety. Obecnie u większości osób przeważają kwasy omega-6, dlatego często mówi się o konieczności większego spożycia ryb bogatych w omega-3. Równowaga pomiędzy kwasami tłuszczowymi w diecie, oraz ich prawidłowa ilość zmniejszają ryzyko stanów zapalnych, chorób serca i układu krążenia, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, cholesterolu, cukrzycy typu 2 i zaburzeń gospodarki hormonalnej. [1, 2,3].

    Również proporcja EPA do DHA powinna być zachowana i wynosić około 2:1. Właśnie z tego powodu cenione są ryby morskie, które posiadają taki stosunek kwasów omega-3. Ryby słodkowodne zazwyczaj posiadają przewagę kwasu EPA.

    Do kwasów omega-6 należą:

    • kwas linolowy (LA),
    • kwas gammalinolenowy (GLA),
    • kwas arachidowy (kwas AA, kwas ARA).

    Popularne źródła kwasów omega-6:

    • mięso,
    • oleje roślinne,
    • orzechy ziemne,
    • ziarna słonecznika,
    • awokado,
    • pestki dyni,

    Kwasy omega-3 a mitochondria

    Kwasy omega-3 są wykorzystywane m.in. do budowy błon mitochondrialnych – miejsca przebiegu reakcji wytwarzania energii ATP [4].

    Zaufane Opinie IdoSell
    4.88 / 5.00 3079 opinii
    Zaufane Opinie IdoSell
    2024-11-13
    Bardzo szybka realizacja zamówienia
    2024-11-10
    Realizacja zamówienia błyskawiczna... gorąco polecam
    pixel