Witamina K

( ilość produktów: 3 )

    Witamina K

    Witamina K to niezbędny element naszej codziennej diety. Potrzebna jest do właściwego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza kości i krwi Należy do grupy witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Pod tą nazwą kryje się zarówno tzw. witamina K1 jak i tzw. witamina K2 w kilku odmianach, w tym bardzo istotna K2 MK-7.

    Ogólnie grupa witaminy K ceniona jest za udział w prawidłowym krzepnięciu krwi oraz zachowaniu mocnej tkanki kostnej. Tymczasem witamina K2 występuje w innych produktach niż witamina K1. Warto pamiętać o uzupełnianiu produktów, które zawierają obydwie formy.

    Kogo może dotyczyć niski poziom witaminy K?

    • Osób z problemami z układem kostnym
    • Niemowląt i noworodków (ze względu na niewystarczające spożycie)
    • Osób, których dieta uboga jest w źródła witaminy K
    • W przypadku nieprawidłowej flory bakteryjnej jelit (ponieważ witamina K częściowo wytwarzana jest przez bakterie jelitowe)
    • Osób przyjmujących niektóre środki farmakologiczne np. warfarynę

    Objawy niskiego poziomu witaminy K

    Niski poziom witaminy K jest raczej rzadki. Jednak problemy z układem kostnym czy nieprawidłowy proces krzepnięcia krwi mogą wskazywać na jej braki. Dolegliwości, które są często powiązane z niskim poziomem witaminy K obejmują:

    • Różnorodne krwawienia np. z nosa
    • Obfite krwawienie miesiączkowe
    • Łatwość tworzenia się siniaków

    Źródła w żywności i aktywne formy

    Witamina K występuje naturalnie w żywności pod postacią K1 (filochinon) oraz K2 (menachinon). Witamina K1 wytwarzana jest przez rośliny, dlatego znajdziemy ją w zwłaszcza w zielonych warzywach liściastych i warzywach kapustnych m.in.:

    • szpinaku
    • sałacie
    • jarmużu
    • kapuście
    • brokułach
    • brukselce

    Z kolei witamina K2 tworzy całą podgrupę, w zależności od budowy cząsteczki (np. ilości jednostek izoprenoidowych np. MK-4, MK-7).

    Witaminę K2 znajdziemy w:

    • wątrobie/li>
    • Kiszonych i fermentowanych produktach: np. kapuście, natto
    • Fermentowanych serach
    • Jajach (zwłaszcza żółtku)
    • Maśle

    Zapotrzebowanie na witaminę K

    Dzienna porcja witaminy K, którą powinniśmy spożywać różni się w zależności od wieku, płci i stanu fizjologicznego.

    Nawet niemowlęta karmione mlekiem matki potrzebują odpowiedniej ilości tej witaminy, aby nie dopuścić u nich do wystąpienia choroby krwotocznej (z powodu niewystarczającej ilości tej witaminy w mleku kobiecym oraz nie w pełni wykształconej jeszcze flory bakteryjnej jelit).

    Dzienne zapotrzebowanie na witaminę K (fitochinon):

      • Niemowlęta do 1 roku życia: 5-8,5 µg
      • Dzieci do 9 roku życia: 15-25 µg
      • Młodzież w wieku 10-18: 40-65 µg
      • Dorośli: 55-65 µg

    Nadmiar witaminy K

    Brakuje danych naukowych na temat toksycznego wpływu witaminy K oraz górnego limitu spożycia [https://gis.gov.pl/wp-content/uploads/2020/03/Uchwa%c5%82a-nr-2-2020-Witamina-K.pdf ]. Natomiast należy zachować ostrożność podczas stosowania środków farmakologicznych - antagonistów witaminy K.

    Bakterie jelitowe ważne dla witaminy K2

    Część witaminy K2 jest również produkowana w jelitach przy udziale bakterii przeprowadzających proces fermentacji. Za ten proces odpowiadają głównie bakterie bytujące w jelicie grubym. Stąd ważny jest skład i ilość naszego mikrobiomu.

    Bakterie jelitowe ważne dla witaminy K2

    Witamina K2 pełni w mitochondriach rolę przenośnika elektronów, dzięki czemu pomaga wytwarzać energię ATP.

    Witamina K2 pomaga transportować elektrony w mitochondriach i wytwarzać energię. Aktywuje syntezę ATP (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22582012/ )

    Zaufane Opinie IdoSell
    4.88 / 5.00 3079 opinii
    Zaufane Opinie IdoSell
    2024-11-19
    Dzieci zdrowe ;)
    2024-11-13
    Bardzo szybka realizacja zamówienia
    pixel