Cynk

( ilość produktów: 3 )

    Cynk – mały składnik o wielkim znaczeniu

    Cynk to składnik mineralny, który pełni szeroką rolę w organizmie. Uczestniczy w przebiegu ważnych procesów aktywując do działania ponad 300 różnych enzymów. W ten sposób wpływa na nasz metabolizm energetyczny, odporność, funkcje hormonalne, strukturalne jak budowanie białka, czy syntezę DNA. Jest istotny także dla dobrej kondycji skóry, paznokci i włosów.

    Niski poziom cynku w organizmie

    Do osób, które powinny szczególnie upewnić się, czy dostarczają odpowiednią ilość tego minerału należą:

    • Kobiety w ciąży i karmiące piersią,
    • Pary starające się o potomstwo,
    • Dzieci w okresie wzrostu i rozwoju (związane z przyrostem nowych tkanek),
    • Osoby starsze,
    • Osoby stosujące niepełnowartościową dietę,
    • Osoby nadużywające alkohol,

    W przypadku problemów skórnych, osłabionych włosów i paznokci.

    Źródła cynku w diecie

    Dobrze przyswajalnym źródłem cynku są produkty pochodzenia zwierzęcego. Dostępność obecnego w nich cynku jest wyższa niż w przypadku roślinnych źródeł, które zawierają substancje utrudniające jego przyswajanie: fityniany, błonnik i szczawiany.

    • podroby, zwłaszcza wątroba,
    • mięso,
    • sery,
    • ciemne pieczywo,
    • kasza gryczana,
    • jaja.

    Ile cynku potrzebujemy?

    Zapotrzebowanie organizmu na cynk zależy m.in. od: naszej diety i formy przyswajalności w produktach, które spożywamy, regeneracją i tworzeniem tkanek, ilości wydalanej moczem, potem, nasieniem, czy krwią menstruacyjną. W zależności od wieku potrzebujemy około [link]:

    • Niemowlęta: 3 mg/dobę
    • Dzieci: 3-5 mg/dobę
    • Młodzież i dorośli: 8-11 mg/dobę
    • Kobiety w ciąży i karmieni piersią: 11-13 mg/dobę

    Nadmiar cynku

    Ilość cynku, którą zazwyczaj spożywamy wraz z dietą nie prowadzi do nadmiernego spożycia. W przypadku stosowania dodatkowych źródeł w zbyt dużych porcjach mogą wystąpić:

    • bóle głowy,
    • bóle żołądka,
    • biegunka,
    • pogorszenie metabolizm żelaza i miedzi,
    • niedobory miedzi.

    Dlaczego warto spożywać produkty bogate w cynk?

    • Cynk powiązany jest z prawidłowym działaniem wielu procesów w naszym ciele. Jego obecności pomaga utrzymać prawidłowy metabolizm spożywanych węglowodanów, makroskładników odżywczych, kwasów tłuszczowych czy witaminy A.
    • Ponadto cynk stoi na straży naszych komórek chroniąc je przed stresem oksydacyjnym.
    • Uczestniczy także w prawidłowym podziale komórek i pomaga w syntezie DNA. Właściwy poziom cynku ma również znaczenia dla utrzymania prawidłowego działania układu odpornościowego.
    • Cynk ma także znaczący wpływ na prokreację. To m.in. dzięki niemu możliwe jest utrzymaniu płodności, właściwego poziomu testosteronu we krwi i prawidłowych funkcji rozrodczych.
    • Cynk pozwala cieszyć się nam dobrą kondycją kości, zdrowym wyglądem skóry, paznokci czy włosów.
    • Cynk wspomaga prawidłowe widzenie.

    Cynk a mitochondria

    Cynk jest potrzebny do działania ważnego enzymu mitochondrialnego – SOD dysmutazy ponadtlenkowej, która chroni komórki i mitochondria przed wolnymi rodnikami. Występuje w cytozolu oraz z w mitochondrialnej przestrzeni międzybłonowej. Deficyty cynku mogą zwiększać ilość uszkodzeń mitochondriów oraz ograniczać ich funkcjonowanie.

    Zaufane Opinie IdoSell
    4.88 / 5.00 3079 opinii
    Zaufane Opinie IdoSell
    2024-11-10
    Realizacja zamówienia błyskawiczna... gorąco polecam
    2024-11-09
    Szybką wysyłka. Produkty zamówiłam z polecenia znajomej lekarki, która jest otwarta na wiedzę. Teraz czekam na działanie produktów. Dziękuję
    pixel