Magnez

( ilość produktów: 3 )

    Magnez – cząsteczka życia

    Magnez jest jednym z najważniejszych kationów wewnątrz naszych komórek. Dzięki niemu możliwe jest działanie setek enzymów i przeprowadzanych przez nie reakcji, które mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu: działanie mięśni, sprawną pracę układu nerwowego, stan kości czy zębów.

    Niski poziom magnezu w organizmie – kogo dotyka najczęściej?

    Na niski poziom magnezu w organizmie może wpływać wiele czynników. Częstą przyczyną są niewłaściwy styl życia w tym nieprawidłowa dieta, stres, używki. Także pewne grupy wiekowe są bardziej narażone na niedobory, szczególnie:

    • Osoby starsze,
    • Kobiety w okresie menopauzy,
    • Osoby pod wpływem stresu, przepracowane,
    • Osoby intensywnie trenujące,
    • Podczas problemów z wchłanianiem,
    • Na dietach niedoborowych o niskiej zawartości produktów bogatych w magnez,
    • U osób spożywających duże ilości alkoholu i kawy,
    • U chorych na cukrzycę i choroby nerek oraz stosujących środki zwiększające diurezę i wydalanie magnezu z moczem.

    Co może wskazywać na niski poziom magnezu w organizmie?

    W zależności od tego jak długo w organizmie brakuje tego minerału można zaobserwować następujące objawy:

    • bóle głowy,
    • skurcze łydek,
    • drganie powiek,
    • zmęczenie,
    • ospałość,
    • rozdrażnienie,
    • problemy z koncentracją,
    • wypadanie włosów,
    • osłabienie paznokci,

    Źródła magnezu

    Naturalnie bogate w magnez są:

    • orzechy (migdały, orzechy nerkowca),
    • pestki dyni, słonecznika
    • zboża,
    • kakao,
    • zielone warzywa,
    • nasiona roślin strączkowych,
    • czerwone mięso, ryby.

    Zapotrzebowanie na magnez

    Każdy organizm potrzebuje magnezu w nieco innej ilości zależnej m.in. od wieku czy trybu życia. Zalecane dzienne spożycie magnezu (RDA – Recommended Dietary Allowance) wynosi: [źródło: Normy żywienia IŻŻ]

    • Dla dorosłych w wieku (19-30 lat): 310 - 400 mg
    • U dorosłych powyżej 30 roku życia: 320 - 420 mg
    • U kobiet w okresie ciąży 400 i laktacji 360 mg

    Skutki uboczne nadmiaru magnezu

    Magnez pochodzący z naturalnych produktów nie wywołuje skutków ubocznych. Ewentualny nadmiar magnezu może powstawać w wyniku chorób np. niewydolności nerek. Hipermagnezemia – czyli nadmiar magnezu powoduje: zawroty głowy, osłabienie, zaparcia lub biegunkę, nudności.

    Co wpływa na przyswajanie magnezu?

    Magnez dostarczany wraz z pokarmem występuje w postaci połączeń z innymi składnikami. Po uwolnieniu trafia do jelit, gdzie wchłaniany jest w około 30–50%. Jeżeli zawartość magnezu w pokarmie jest niska komórki zwiększają wychwytywanie magnezu. Na wchłanianie wpływają również inne składniki pożywienia. Związki zawarte w warzywach i owocach jak kwas fitynowy i fosforany, błonnik zmniejszają jego wchłanianie. Natomiast fermentacja produktów, np. zbóż sprzyja jego wykorzystaniu w organizmie.

    Jakie jeszcze funkcje pełni magnez w organizmie?

    Magnez uczestniczy w wytwarzaniu energii komórkowej ATP, dzięki czemu zmniejsza uczucie zmęczenia. Pomaga zachować równowagę elektrolitową, a zatem zawartość innych mikroelementów czy wody w komórkach. Bierze udział w przekazywaniu impulsów nerwowych za pośrednictwem neuroprzekaźników wspierając układ nerwowy. Jest ważnym składnikiem w syntezie białek, w tym także tych budujących mięśnie. Wspiera prawidłową mineralizację kości i zębów.

    Magnez a mitochondria

    Duża część magnezu obecnego w komórkach lokalizuje się w mitochondriach [1, 2], gdzie pełni istotną rolę w aktywacji cząsteczek energii ATP [3].

    Zmniejszenie ilości magnezu w komórkach powoduje zahamowanie aktywności enzymu mitochondrialnego kinazy pirogronianowej i spadek wykorzystania glukozy w organizmie [4].

    Zaufane Opinie IdoSell
    4.88 / 5.00 3079 opinii
    Zaufane Opinie IdoSell
    2024-11-19
    Dzieci zdrowe ;)
    2024-10-29
    Ekspresowa realizacja, świetne produkty.
    pixel