Witamina B
Witaminy z grupy B to grupa ośmiu składników odżywczych, które przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W ich skład wchodzą: tiamina (B1), ryboflawina (B2), niacyna (B3), kwas pantotenowy (B5), witamina B6, biotyna (B7), folian (B9) i witamina B12. Chociaż każda z tych witamin ma unikalne funkcje, wspólnie pomagają wytwarzać energię w organizmie. Odgrywają ważną rolę w metabolizmie komórek i mitochondriów, gdzie większość z nich jest kofaktorami (zazwyczaj koenzymami) dla kluczowych procesów metabolicznych. Ta szeroka grupa związków, która powszechnie występuje w wielu produktach spożywczych, nie może być przechowywana przez organizm i musi być regularnie spożywana w diecie. Ponadto, intensywny styl życia, stres czy używki, a także stan zdrowia mogą wpływać na ich wyższe zapotrzebowanie. Najważniejszymi źródłami witamin z grupy B są orzechy i pestki, ryby, jajka i nabiał, mięso, dlatego w przypadku diety wegańskiej czy wegetariańskiej, warto zadbać o ich dodatkowe dostarczenie.