Wątroba, trawienie, oczyszczanie

    Odpowiednie trawienie pokarmów gwarantuje ich prawidłowe wykorzystanie oraz przetworzenie na energię zapewniając dobre samopoczucie i zdrowie. Procesy te wspiera zbilansowana dieta, bogata w cenne składniki. Przeciwnie: niewłaściwe pożywienie, produkty przetworzone, czy braki naturalnych źródeł witamin i minerałów stają się przyczyną dolegliwości trawiennych, kłopotów z jelitami, żołądkiem, czy wątrobą.

    Układ pokarmowy to nie tylko trawienie i przyswajanie pokarmu, ale także oczyszczanie organizmu z niepotrzebnych resztek i metabolitów. Bardzo istotną rolę w tym procesie odgrywa wątroba i jelita.

    Istnieje szereg naturalnych składników, które wspierają pracę układu trawiennego, czy metabolizm składników pokarmowych: węglowodanów, tłuszczy i białek.

    Kto może zyskać na poprawie pracy układu trawienia?

    Tak naprawdę, każdy z nas, ponieważ „jesteś tym co jesz”. Jakość tego co spożywamy, a zwłaszcza to w jaki sposób wchłaniany i metabolizowany jest pokarm decyduje o wielu aspektach zdrowia. Aby zapewnić sobie witalność, odpowiedni poziom energii, dobry stan skóry, kości czy wielu innych układów i narządów

    potrzebujemy dostarczać odpowiednia ilość składników odżywczych oraz sprawnie je metabolizować. Jednak szczególną uwagę na swoją dietę i pracę układu pokarmowego powinny zwrócić osoby:

    • Osoby stosujące nieprawidłową dietę lub wysoko przetworzoną
    • Grupy wymagające specjalistycznego żywienia (chorzy na dolegliwości układu pokarmowego, żołądka, jelit, wątroby)
    • Osoby stosujące diety eliminacyjne np. weganie i wegetarianie
    • Podczas spożywania alkoholu, kawy, palenia papierosów, które mogą negatywnie wpływać na przyswajanie pożywienia
    • Osoby wykluczające mięso i ryby czy produkty odzwierzęce, które są źródłem witaminy B12, kwasów omega-3 i L-karnityny
    • Osoby przyjmujące leki (zwłaszcza inhibitory pompy protonowej)
    • Seniorzy (wraz z wiekiem spada produkcja kwasu solnego i słabnie trawienie)
    • Dzieci (narażone na alergie i nietolerancje)
    • Przy intensywnym wysiłku (np. sportowcy i osoby trenujące)
    • Kobiety w ciąży i karmiące piersią

    Kiedy warto zadbać o prawidłowe trawienie?

    Wiele symptomów może świadczyć o potrzebie wsparcia funkcji trawiennych i detoksykacyjnych:

    • Wzdęcia, zaparcia,
    • Uczucie pełności po posiłku,
    • Brak apetytu lub nadmierny apetyt,
    • Nietolerancje pokarmowe,
    • Przybieranie na wadze bez wyraźnej przyczyny,
    • Problemy skórne,
    • Dyspepsje,

    Detoksykacja i oczyszczanie

    Ponadto obecnie jesteśmy narażeni na wiele czynników szkodliwych i toksyn zarówno w żywności, powietrzu czy wodzie. Z tego powodu warto wspomagać naturalne procesy oczyszczania organizmu za które odpowiada wątroba i jelita. Wsparciem dla wątroby i jelit są naturalne składniki diety: takie jak cholina, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby i błonnik, który przyczynia się do przyspieszenia pasażu jelitowego.

    Wsparci jelit

    Jelita oraz obecna w nich mikroflora bakteryjna nie tylko odpowiada za trawienie, ale pomaga wytwarzać niektóre witaminy czy oczyszczać organizm z niestrawionych resztek pokarmowych. Uzupełnianie pożytecznych bakterii jelitowych umożliwiają nam m.in. produkty kiszone i fermentowane jak naturalna serwatka z mleka, kiszona kapusta, ogórki, zakwas z buraków, czy fermentowana soja - natto.

    Warto wybierać żywność najwyższej jakości, aby zminimalizować ryzyko dostarczania zanieczyszczeń, pestycydów czy toksycznych substancji, które mogą niekorzystnie wpływać na trawienie i pracę wątroby lub wywoływać alergie.

    Prawdziwe opinie klientów
    4.9 / 5.0 3148 opinii
    pixel