Wątroba, trawienie, oczyszczanie

AEGS® PPI Comp MSE dr Enzmann
- Wybór opakowania:
- Cechy szczególne:

Dyspep - Intercell® Karczoch ekstrakt i imbir
- Cechy szczególne:
Wątroba, trawienie, oczyszczanie
Odpowiednie trawienie pokarmów gwarantuje ich prawidłowe wykorzystanie oraz przetworzenie na energię zapewniając dobre samopoczucie i zdrowie. Procesy te wspiera zbilansowana dieta, bogata w cenne składniki. Przeciwnie: niewłaściwe pożywienie, produkty przetworzone, czy braki naturalnych źródeł witamin i minerałów stają się przyczyną dolegliwości trawiennych, kłopotów z jelitami, żołądkiem, czy wątrobą.
Układ pokarmowy to nie tylko trawienie i przyswajanie pokarmu, ale także oczyszczanie organizmu z niepotrzebnych resztek i metabolitów. Bardzo istotną rolę w tym procesie odgrywa wątroba i jelita.
Istnieje szereg naturalnych składników, które wspierają pracę układu trawiennego, czy metabolizm składników pokarmowych: węglowodanów, tłuszczy i białek.
Kto może zyskać na poprawie pracy układu trawienia?
Tak naprawdę, każdy z nas, ponieważ „jesteś tym co jesz”. Jakość tego co spożywamy, a zwłaszcza to w jaki sposób wchłaniany i metabolizowany jest pokarm decyduje o wielu aspektach zdrowia. Aby zapewnić sobie witalność, odpowiedni poziom energii, dobry stan skóry, kości czy wielu innych układów i narządów
potrzebujemy dostarczać odpowiednia ilość składników odżywczych oraz sprawnie je metabolizować. Jednak szczególną uwagę na swoją dietę i pracę układu pokarmowego powinny zwrócić osoby:
- Osoby stosujące nieprawidłową dietę lub wysoko przetworzoną
- Grupy wymagające specjalistycznego żywienia (chorzy na dolegliwości układu pokarmowego, żołądka, jelit, wątroby)
- Osoby stosujące diety eliminacyjne np. weganie i wegetarianie
- Podczas spożywania alkoholu, kawy, palenia papierosów, które mogą negatywnie wpływać na przyswajanie pożywienia
- Osoby wykluczające mięso i ryby czy produkty odzwierzęce, które są źródłem witaminy B12, kwasów omega-3 i L-karnityny
- Osoby przyjmujące leki (zwłaszcza inhibitory pompy protonowej)
- Seniorzy (wraz z wiekiem spada produkcja kwasu solnego i słabnie trawienie)
- Dzieci (narażone na alergie i nietolerancje)
- Przy intensywnym wysiłku (np. sportowcy i osoby trenujące)
- Kobiety w ciąży i karmiące piersią
Kiedy warto zadbać o prawidłowe trawienie?
Wiele symptomów może świadczyć o potrzebie wsparcia funkcji trawiennych i detoksykacyjnych:
- Wzdęcia, zaparcia,
- Uczucie pełności po posiłku,
- Brak apetytu lub nadmierny apetyt,
- Nietolerancje pokarmowe,
- Przybieranie na wadze bez wyraźnej przyczyny,
- Problemy skórne,
- Dyspepsje,
Detoksykacja i oczyszczanie
Ponadto obecnie jesteśmy narażeni na wiele czynników szkodliwych i toksyn zarówno w żywności, powietrzu czy wodzie. Z tego powodu warto wspomagać naturalne procesy oczyszczania organizmu za które odpowiada wątroba i jelita. Wsparciem dla wątroby i jelit są naturalne składniki diety: takie jak cholina, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu wątroby i błonnik, który przyczynia się do przyspieszenia pasażu jelitowego.
Wsparci jelit
Jelita oraz obecna w nich mikroflora bakteryjna nie tylko odpowiada za trawienie, ale pomaga wytwarzać niektóre witaminy czy oczyszczać organizm z niestrawionych resztek pokarmowych. Uzupełnianie pożytecznych bakterii jelitowych umożliwiają nam m.in. produkty kiszone i fermentowane jak naturalna serwatka z mleka, kiszona kapusta, ogórki, zakwas z buraków, czy fermentowana soja - natto.
Warto wybierać żywność najwyższej jakości, aby zminimalizować ryzyko dostarczania zanieczyszczeń, pestycydów czy toksycznych substancji, które mogą niekorzystnie wpływać na trawienie i pracę wątroby lub wywoływać alergie.