Serce, Homocysteina, Naczynia krwionośne
Serce, naczynia krwionośne, homocysteina
Zdrowie układu sercowo-naczyniowego zależy od współpracy wielu narządów i tkanek, dlatego bardzo ważny jest stan zdrowia całego organizmu. Możemy go wspomagać na wielu płaszczyznach poprzez: odpowiedni styl życia (dietę, aktywność fizyczną, sen i regenerację) i unikanie czynników ryzyka (np. stres, nadwaga, otyłość, palenie papierosów).
Wiele naturalnych składników diety oraz jej właściwa kompozycja wspierają pracę serca i stan naczyń krwionośnych. Mogą również pozytywnie wpływać na metabolizm homocysteiny.
Układ krążenia
Układ krążenia (sercowo-naczyniowy) to wyspecjalizowany zbiór komórek, tkanek i narządów pełniących bardzo ważne funkcje jak: krążenie krwi i transport tlenu, substancji odżywczych, produktów przemiany materii, hormonów. Pomaga utrzymać ciśnienie, temperaturę i pH w organizmie. Budują go: układ krwionośny wraz z sercem i naczyniami krwionośnymi (żyły, tętnice) i układ limfatyczny.
Czynniki ryzyka problemów sercowo-naczyniowych
O zdrowie serca układu krążenia powinny zadbać zwłaszcza osoby, których dotyczą czynniki ryzyka:
- stres,
- nadwaga,
- wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów,
- nadciśnienie tętnicze,
- palenie tytoniu,
- brak aktywności fizycznej,
- nadużywanie alkoholu,
- dieta bogata w cukier, tłuszcze trans.
A także osoby z grup podwyższonego ryzyka:
- osoby przyjmujące środki farmakologiczne (np. statyny)
- seniorzy
- osoby ze schorzeniami układu krążenia w rodzinie
- osoby z wadami serca (wrodzone i nabyte)
Co jest ważne dla zdrowia serca i naczyń krwionośnych?
- Poziom trójglicerydów i cholesterolu
W ich utrzymaniu pomagają naturalne składniki diety takie jak: kwas alfa-linolenowy, sterole roślinne, czy produkty o niskiej zawartości kwasów tłuszczowych nasyconych. Dodatkowo metabolizm składników pokarmowych w tym tłuszczy wspomaga cynk. - Poziom elektrolitów i minerałów
Odpowiednie stężenie elektrolitów takich jak magnez, potas - regulują gospodarkę płynów w organizmie pomagając zachować prawidłowe ciśnienie krwi. - Produkcja elementów krwi: zwłaszcza czerwonych krwinek
Składniki odżywcze i tlen są przenoszone przez niezbędne krwinki czerwone – erytrocyty. Aby mogły być wytwarzane prawidłowo komórki te potrzebują składników do ich budowy i funkcjonowania m.in.: witaminy B12, ryboflawiny, kwasu foliowego czy żelaza. - Składniki ochronne o działaniu antyoksydacyjnym
Ważnym czynnikiem jest również ochrona komórek przed działaniem wolnych rodników. Warto wzbogacać dietę o składniki antyoksydacyjne takie jak: witamina C, A, czy składniki roślinne np. kurkumina zawarta w kurkumie. - Składniki budulcowe struktury układu krążenia
W tym białek, węglowodanów i tłuszczy oraz ich prawidłowe przemiany. Ważny jest zwłaszcza prawidłowy metabolizm aminokwasów i białek – z powodu ryzyka podwyższonego poziomu homocysteiny, której nadmiar może wpływać na nieprawidłowy skład trójglicerydów i ryzyko miażdżycy.
Homocysteina
Homocysteina to aminokwas nie pochodzący z diety, ale naturalnie wytarzany w organizmie z pochodzącego z diety aminokwasu metioniny. Zbyt wysoki poziom homocysteiny ma negatywne konsekwencje zdrowotne, zwłaszcza dla naczyń krwionośnych i serca.
Do przemiany homocysteiny z powrotem do nieszkodliwej metioniny potrzebne są substancje – kofaktory w odpowiedniej, aktywnej formie. Należą do nich:
- Witamina B12
- Kwas foliowy
- Witamina B6