E-book to książka w formacie PDF, którą przeczytasz po pobraniu na dowolne urządzenie elektroniczne, za pomocą tabletu, smartfona, czytnika, laptopa lub komputera stacjonarnego.
E-booki dostępne są wyłącznie dla zarejestrowanych użytkowników, dlatego przed zakupem upewnij się, że jesteś zalogowany do swojego konta.
Po sfinalizowaniu transakcji e-book będzie gotowy do pobrania w zakładce "Moje pliki" w panelu klienta w ciągu 24 godzin (roboczych).
na prosty zwrot towaru
certyfikat SSL
płatności on-line
"Dietoterapia w chorobach nowotworowych" (e-book)
Diagnoza „nowotwór” oznacza dla pacjenta i jego bliskich wiele zmian i przygotowań do ciężkiego leczenia. Dietetyk kliniczny Katarzyna Arkuszyńska w swoim e-booku pokazuje, jak dzień diagnozy może być momentem zwrotnym do nowego życia. Jeszcze przed rozpoczęciem dedykowanego leczenia, warto podjąć działania zwiększające jego skuteczność – zmiany nawyków żywieniowych, zadbanie o swoje potrzeby psychiczne, indywidualnie dobrana suplementacja, wyciszenie i wzmocnienie poprzez techniki redukujące stres.
W trakcie chemioterapii i radioterapii należy natomiast zwrócić szczególną uwagę na właściwe formy odżywiania pacjenta, dostosowane do skutków ubocznych leczenia, jakie odczuwa w danym momencie. Autorka podaje również kilka inspirujących wskazówek, jak zadbać o siebie po zakończeniu leczenia.
Książka zawiera wiele informacji, które będą pomocne nie tylko dla pacjenta, ale również dla jego bliskich – w tym ponad 60 przepisów na śniadania, obiady, kolacje i desery. Wszystko przygotowane w przystępnej formie, aby jak najszybciej można je było zastosować w praktyce.
Co znajdziesz w e-booku?
- powstawania nowotworów,
- profilaktyki,
- podstawowych zasad żywienia w chorobie nowotworowej,
- suplementacji,
- sprawdzonych metod mających na celu łagodzić skutki uboczne leczenia,
- wskazań dietetycznych w poszczególnych typach nowotworów.
Interdyscyplinarną wiedzę na temat:
Do tego mnóstwo przepisów na kolorowe, przeciwzapalne potrawy pełne witamin, minerałów i antyoksydantów.
Cytat z książki
- odżywienie organizmu – wiąże się to z poprawą trawienia, wchłaniania i dostarczania odpowiednich składników odżywczych,
- zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie – dieta przeciwzapalna i odpowiednia suplementacja,
- wsparcie działania mitochondriów – dieta sprzyjająca oddychaniu mitochondrialnemu, suplementacja zmniejszająca stres oksydacyjny,
- wzmocnienie układu odpornościowego – dieta, indywidualna suplementacja,
- zadbanie o mikrobiom jelitowy – żywność fermentowana, probiotykoterapia celowana,
- wzmocnienie procesu apoptozy, czyli zaprogramowanej śmierci komórek – odpowiednie składniki aktywne, praca nad emocjami, medytacja […],
- zapobieganie lub niwelowanie skutków ubocznych chemioterapii, radioterapii, zabiegów chirurgicznych – regeneracja śluzówki żołądka, jelit, umiejętne wprowadzenie probiotykoterapii, zapobieganie kacheksji czy polineuropatii, zapobieganie anemii, neutropenii, leukopenii […]."
"Wprowadzenie odpowiedniego żywienia przed rozpoczęciem terapii będzie miało kluczowy wpływ na przebieg leczenia. Chemioterapia i radioterapia mogą utrudniać przyjmowanie stałych posiłków, co stwarza ryzyko niedożywienia i może wydłużyć czas rekonwalescencji. Chciałabym zmotywować nowo zdiagnozowane osoby do tego, aby się nie załamywały, wzięły sprawy w swoje ręce i zaczęły od razu przygotowywać organizm do leczenia. Każdy dzień ma znaczenie i wiele zależy od nastawienia.
Według mnie i najnowszych publikacji, celem w leczeniu choroby nowotworowej jest:
Opinia o książce
Prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz, ekspert ds. żywienia WHO, EFSA i Komisji Europejskiej:
"Książka stanowi dobrą podstawę do zmotywowania każdego chorego z nowotworem złośliwym i jego rodziny do zastosowania zaleceń dietetycznych w niej zawartych, jak i ułatwi chorym realizację właściwej, zbilansowanej indywidualnie diety, która pomoże w wyleczeniu raka. Dla wielu pacjentów może także zdecydowanie ułatwić współpracę z dietetykiem klinicznym. Bardzo wartościowa książka. Polecam ją wszystkim chorym z chorobą nowotworową i ich bliskim.”
O Autorce
Katarzyna Arkuszyńska to magister biologii, dyplomowany dietetyk kliniczny, certyfikowany trener szybkiego czytania i mnemotechnik. Absolwentka Akademii Pedagogicznej w Krakowie oraz Uniwersytetu Medycznego w Warszawie.
Jako dietetyk kliniczny w swojej pracy kieruje się podejściem holistycznym. Pracuje głównie z pacjentami onkologicznymi, wspiera ich w zdrowieniu w myśl podejścia interdyscyplinarnego. Organizuje również szkolenia z zakresu dietoterapii, wspierającej pracę mózgu oraz profilaktyki antynowotworowej.
W 2022 roku uczestniczyła w VI Międzynarodowej Konferencji Medycyny Mitochondrialnej jako jedna z prelegentek – wygłosiła wykład na temat: „Praktyka wsparcia żywieniowego w opiece onkologicznej. Dietoterapia kliniczna dla ciała i ducha, droga do zdrowienia - w ujęciu mitochondrialnym.” Dodatkowo rozpoczęła współpracę z portalem medycyny mitochondrialnej – mito-med.pl, dla którego gościnnie tworzy specjalistyczne artykuły z zakresu suplementacji oraz przygotowuje przykładowe przepisy.