Mukosa-Intercell® – kompleks substancji wspierający zdrowie jelit. Najczęściej zadawane pytania (FAQ)
Mając powierzchnię kilkuset metrów kwadratowych, błona śluzowa jelit jest największym punktem kontaktu organizmu ze światem zewnętrznym. Jako wysoce selektywna bariera, umożliwia wchłanianie ważnych składników odżywczych, jednocześnie zapobiegając przenikaniu patogennych substancji obcych. Integralność tej błony jest zatem ważna nie tylko dla zdrowia jelit, ale także dla całego organizmu. Mukosa-Intercell® to specjalny produkt dostosowany do specyficznych wymagań bariery jelitowej.
Mukosa-Intercell® - pytania o substancje i właściwości
1. Co zawiera Mukosa-Intercell®?
Mukosa-Intercell® to funkcjonalny kompleks zawierający dwie formy skrobi opornej, błonnik z gumy guar, l-glutaminę, witaminę D, cynk, biotynę oraz bogaty w enzymy proszek z owoców kiwi.
2. Jaki jest główny składnik preparatu Mukosa-Intercell®?
Głównymi składnikami Mukosa-Intercell® są dwie wybrane formy skrobi opornej (RS2 i RS3). Idealnie się one uzupełniają, zgodnie z zasadą biosynergii: RS2 służy jako substrat energetyczny dla pożytecznych bakterii jelitowych w dolnej części okrężnicy, podczas gdy RS3 jest przede wszystkim rozkładany na cenne krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, zwłaszcza maślan, w górnej części okrężnicy. Maślan jest najważniejszym substratem energetycznym dla kolonocytów i ma działanie ochronne na błonę śluzową jelita grubego. Skrobia oporna RS2 pochodzi ze sproszkowanych niedojrzałych bananów, a RS3 jest naturalnie retrogradowana.
3. Jakie właściwości ma Mukosa-Intercell®? Czy to jest probiotyk?
Mukosa-Intercell® nie jest probiotykiem. Nie zawiera bakterii jelitowych. To specjalny produkt dostosowany do specyficznych wymagań bariery jelitowej. Łączy w sobie ważne substraty energetyczne i substancje ochronne błony śluzowej jelit, promuje fizjologiczną mikroflorę i przyczynia się do zdrowego mikroklimatu jelitowego.
4. Na co pomaga Mukosa-Intercell®?
Mukosa-Intercell® wspiera prawidłowe funkcjonowanie jelit w przypadku zespołu nieszczelnego jelita oraz innych schorzeń układu pokarmowego, związanych z rozwojem stanu zapalnego. Jego działanie jest ukierunkowane na odbudowę mikroflory jelitowej i warstwy barierowej nabłonka jelitowego, co czyni go odpowiednim preparatem w profilaktyce schorzeń jelita grubego i okrężnicy. Jest to również skuteczna pomoc w przypadku zaparć. Ponadto dzięki zawartości skrobi opornej, preparat może przyczyniać się do odciążenia pracy wątroby (zakwaszenie zawartości okrężnicy i związane z tym zmniejszenie stężenia amoniaku).
5. Na jelita podobno najlepszy jest maślan, a ten produkt go nie zawiera. Dlaczego?
Produkt nie zawiera maślanu, ale w skład wchodzą składniki zwiększające jego naturalną produkcję w jelicie. Niestety suplementacja maślanu nie zawsze wpływa na zwiększenie jego produkcji. Badania naukowe wskazują również, że wpływ maślanu na funkcję bariery jelitowej jest zależny od dawki, ponieważ wysokie stężenia mogą indukować apoptozę komórek nabłonkowych i zakłócać funkcję bariery. Biorąc to pod uwagę korzystniejszym i bezpieczniejszym rozwiązaniem wydaje się być spożywanie pokarmów wspierających naturalny wzrost maślanu w jelicie. Do grupy tych pokarmów zalicza się między innymi skrobia oporna.
Źródło: N. Recharla, R. Geesala, Xuan-Zheng Shi, Gut Microbial Metabolite Butyrate and Its Therapeutic Role in Inflammatory Bowel Disease: A Literature Review, Nutrients 2023, 15(10), 2275.
6. Czy preparat Mukosa-Intercell® jest bezpieczny do stosowania?
Mukosa-Intercell® zawiera czyste i naturalne składniki, pochodzące z upraw ekologicznych. Suplement diety nie zawiera glutenu, laktozy, soi, substancji słodzących ani dodanego cukru.
Wpływ na zdrowie – działanie poszczególnych składników potwierdzone badaniami naukowymi
7. Jakie działanie wykazuje skrobia oporna?
- Zmniejszenie endotoksemii (nieszczelności jelit) jako oznaka poprawy funkcji barierowej nabłonka okrężnicy.
- Zwiększenie produkcji maślanu w jelicie grubym.
- Zakwaszenie zawartości okrężnicy i związane z tym zmniejszenie stężenia amoniaku. Niska wartość pH sprzyja wzrostowi korzystnych bifidobakterii i pałeczek kwasu mlekowego. Spadek stężenia amoniaku oznacza również to, że mniej przepływa go do wątroby w celu detoksykacji, co odciąża ten narząd.
- Wzrost masy kału, dzięki zwiększonej ilości pożytecznych bakterii, co świadczy również o lepszej ruchliwości okrężnicy.
- Karimi P, Farhangi MA, Sarmadi B, Gargari BP, Zare Javid A, Pouraghaei M, Dehghan P. The Therapeutic Potential of Resistant Starch in Modulation of Insulin Resistance, Endotoxemia, Oxidative Stress and Antioxidant Biomarkers in Women with Type 2 Diabetes: A Randomised Controlled Clinical Trial. Ann Nutr Metab. 2016;68(2):85-93.
- Shen D, Bai H, Li Z, Yu Y, Zhang H, Chen L. Positive effects of resistant starch supplementation on bowel function in healthy adults: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Int J Food Sci Nutr. 2017;68(2):149-157.
Zgodnie z literaturą i wiedzą naukową: W jelicie grubym skrobie oporne zachowują się podobnie do błonników pokarmowych. Są wykorzystywane przez mikrobiotę jako substrat odżywczy. Z ich rozkładu beztlenowce sacharolityczne, w tym korzystne bifidobakterie, uzyskują energię do metabolizmu. Skrobia oporna promuje zatem szeroką różnorodność i proliferację ochronnych bakterii jelitowych. Wytwarzają one z opornej skrobi cenne krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe, takie jak octan, propionian i maślan. Wytwarzane są również niewielkie ilości kwasu mlekowego (mleczanu). Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe stanowią substrat energetyczny i budulcowy dla enterocytów (komórek absorpcyjnych kosmków jelitowych), jak również wpływają na obniżenie wartości pH w świetle jelita w celu wzmocnienia funkcji bariery.
Odpowiednie zaopatrzenie kolonocytów, czyli komórek nabłonka jelitowego, w energię i substraty budulcowe jest niezbędnym warunkiem utrzymania funkcji okrężnicy. W tym kontekście kluczowe znaczenie ma, powstały w wyniku degradacji skrobi opornej, maślan. Nabłonek jelita grubego pokrywa około 70% swojego zapotrzebowania na energię z oksydacyjnego rozkładu maślanu. W ten sposób ten krótkołańcuchowy kwas tłuszczowy wspiera procesy zależne od energii w nabłonku jelitowym, w tym detoksykację toksyn. Ponadto maślan wykazuje działanie przeciwzapalne oraz indukuje ekspresję receptora witaminy D w nabłonku jelitowym.
W badaniach klinicznych udokumentowane zostały następujące korzystne działania skrobi opornej:
Źródła:
8. Guma guar – czy ma jakieś inne właściwości poza wpływem na zaparcia?
- Ohashi Y, Sumitani K, Tokunaga M, Ishihara N, Okubo T, Fujisawa T. Consumption of partially hydrolysed guar gum stimulates Bifidobacteria and butyrate-producing bacteria in the human large intestine. Benef Microbes. 2015; 6(4):451-5.
- Okubo T, et al. Effects of partially hydrolyzed guar gum intake on human intestinal microflora and its metabolism. Biosci Biotechnol Biochem. 1994; 58:1364-1369.
- Patrick PG, Gohman SM, Marx SC, DeLegge MH, Greenberg NA. Effect of supplements of partially hydrolyzed guar gum on the occurrence of constipation and use of laxative agents. J Am Diet Assoc. 1998;98(8):912-4.
- Giannini EG, Mansi C, Dulbecco P, Savarino V. Role of partially hydrolyzed guar gum in the treatment of irritable bowel syndrome. Nutrition. 2006;22(3):334-42.
Zgodnie z literaturą i wiedzą naukową: Hydrolizowany guar stymuluje bakterie jelitowe do produkcji krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych. Testy kliniczne dokumentują wzrost głównych kwasów tłuszczowych octanu i propionianu odpowiednio o 15% i 5% po dwóch tygodniach stosowania, a stężenie maślanu nawet o 43%. Towarzyszy temu zakwaszenie jelita grubego i spadek stężenia toksycznej putrescyny. Zmniejsza się również stężenie amoniaku.
Guma guar zwiększa objętość stolca, poprawia jego konsystencję i łagodzi dolegliwości żołądkowo-jelitowe u osób z zaparciami. Rzadziej wymagane jest stosowanie środków przeczyszczających. Guma guar ma korzystne działanie w zespole jelita drażliwego (IBS) i może być stosowana terapeutycznie. Badania kliniczne pokazują, że poprawia objawy żołądkowo-jelitowe: dolegliwości dyspeptyczne, wzdęcia i meteoryzm.
[Dowiedz się więcej o hydrolizowanej gumie guar: Fiber-Intercell® – błonnik z gumy guar.]Źródła:
9. Czym jest L-glutamina? Jakie ma właściwości?
- Tworzenie komórek nabłonkowych i końcowych białek jelitowych. Jako prekursor aminocukrów jest również ważna dla integralności błony komórkowej.
- Dostarczanie paliwa - komórki nabłonkowe jelita wykorzystują L-glutaminę jako preferowany substrat oksydacyjny, dostarczający energii.
- Produkcję glutationu, jednego z najważniejszych wewnątrzkomórkowych przeciwutleniaczy. Jako kofaktor persoksydaz, glutation chroni lipidowe i białkowe elementy komórek nabłonkowych przed uszkodzeniem oksydacyjnym.
- Syntezę nukleotydów - w razie potrzeby glutamina jest wykorzystywana do syntezy elementów budulcowych DNA. W ten sposób regulowane są procesy podziału komórek.
- Aktywację białek szoku cieplnego (HSP), które chronią komórki nabłonkowe przed stresem komórkowym.
- Immunomodulację - L-glutamina stymuluje zależną od IL-2 proliferację limfocytów i aktywność fagocytozy makrofagów. W ten sposób aminokwas wspiera tkankę limfatyczną związaną z błoną śluzową.
Zgodnie z literaturą i wiedzą naukową: L-glutamina jest najobficiej występującym wolnym aminokwasem w organizmie i ważnym substratem energetycznym dla wszystkich tkanek o wysokiej aktywności proliferacyjnej. W szczególności komórki jelita cienkiego i grubego wykorzystują ją jako "paliwo".
Jako "składnik śluzówki", aminokwas ten jest w znacznym stopniu rozkładany i metabolizowany przez komórki jelitowe. Około 65% glutaminy wchłoniętej ze światła jelita jest wykorzystywane energetycznie przez tkankę jelitową i przekształcane w inne biomolekuły, takie jak cytrulina. Jej znaczenie dla nabłonka jelitowego i bariery jelitowej obejmuje:
Tkanka jelitowa jest wrażliwa na glutaminę. Jej niewystarczająca podaż, obserwowana podczas stresu metabolicznego, upośledza barierę śluzówkową i sprzyja translokacji bakterii. Badania pokazują, że suplementacja L-glutaminą wzmacnia barierę jelitową i może normalizować przepuszczalność jelit.
Źródło: Benjamin J, Makharia G, Ahuja V, Anand Rajan KD, Kalaivani M, Gupta SD, Joshi YK. Glutamine and whey protein improve intestinal permeability and morphology in patients with Crohn's disease: a randomized controlled trial. Dig Dis Sci. 2012;57(4):1000–12.
10. Jakie jest działanie proszku z owoców kiwi?
Zgodnie z literaturą i wiedzą naukową: Mukosa-Intercell® zawiera proszek wykonany z jadalnych owoców nowozelandzkiego Actinidia chinensis ("Kiwi Gold"), który zawiera cenne pektyny i kwasy uronowe, wspierające wzrost między innymi istotnej bakterii z gromady Firmicutes: Faecalibacterium prausnitzii.
Bakteria ta stanowi pluripotencjalną "fabrykę biotechnologiczną" i posiada różnorodne właściwości śluzówkowo-ochronne. F. prausnitzii jest jedną z najważniejszych bakterii produkujących maślan w jelicie grubym. W ten sposób wspiera ona fizjologiczną funkcję barierową błony śluzowej jelita, dzięki czemu zmniejsza się napływ endotoksyn ze światła jelita.
Bakteria Faecalibacterium prausnitzii wpływa również na działanie układu odpornościowego, związanego z jelitami. Wywiera ona niejako ciągły "bodziec treningowy" na składniki immunologiczne, szczególnie w zakresie hamowania procesów prozapalnych poprzez szlaki interleukin-8 i -10.
Źródło: Blatchford P, Stoklosinski H, Eady S, Wallace A, Butts C, Gearry R, Gibson G, Ansell J. Consumption of kiwifruit capsules increases Faecalibacterium prausnitzii abundance in functionally constipated individuals: a randomised controlled human trial. J Nutr Sci. 2017;6:e52.
11. W jaki sposób witamina D przyczynia się do zdrowia jelit?
- Kalcytriol wzmacnia integralność nabłonka, co zmniejsza przezbłonkowy wychwyt szkodliwych substancji ze światła jelita do żyły wrotnej i limfy.
- Zależy od niego również synteza kluczowych białek.
- Ponadto kalcytriol wzmacnia barierę śluzową jelit, m. in. poprzez wzrost peptydów przeciwdrobnoustrojowych w enterocytach (komórkach absorpcyjnych kosmków jelitowych). W ten sposób zmniejsza się napływ niekorzystnych bakterii na powierzchnię nabłonka.
- Kalcytriol promuje wzrost pałeczek kwasu mlekowego i bakterii jelitowych tworzących maślan.
Zgodnie z twierdzeniem producenta: Dzięki witaminie D3 (cholekalcyferol), prekursorowi kalcytriolu (hormonu D), Mukosa-Intercell® zawiera niezbędny modulator białek nabłonka jelitowego.
Witamina D3 wspiera spektrum działania dwóch głównych składników Mukosa-Intercell®: skrobi opornej i hydrolizowanej gumy guar.
12. Po co w preparacie na jelita cynk i biotyna?
Zgodnie z twierdzeniem producenta: Niezbędny pierwiastek śladowy cynk bierze udział w syntezie DNA i białek w błonie śluzowej jelit jako kofaktor lub integralny składnik enzymów metabolizmu białek i kwasów nukleinowych oraz przyczynia się do stabilności błony nabłonkowej. Zapotrzebowanie na cynk szybko namnażających się komórek nabłonkowych jelita jest szczególnie wysokie.
Biotyna natomiast jest niezbędną witaminą i kofaktorem w kilku szlakach metabolicznych, a jej niedobór jest wiązany z kilkoma zaburzeniami, w tym z nieswoistym zapaleniem jelit. Biotyna przyczynia się do poprawy metabolizmu energii i substratów w nabłonku jelitowym.
Mukosa-Intercell® - jak stosować?
13. Jaka jest zalecana dzienna porcja?
1 raz dziennie wymieszać 1 zawartość saszetki w szklance wody (100 – 200 ml) lub w innym zimnym napoju. Przed otwarciem, zaleca się wstrząsnąć saszetką.
14. Jaki smak ma sporządzony napój?
Suplement zawiera dodatek naturalnego aromatu waniliowego (bez cukru), dzięki czemu przyrządzony napój ma delikatny waniliowy smak.
15. Jak przechowywać preparat Mukosa-Intercell®?
Przechowywać poza zasięgiem małych dzieci, zamknięte, w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu.
Powyższy materiał został przygotowany na podstawie źródeł naukowych oraz informacji od producenta Intercell-Pharma. Nie stanowi zaleceń lekarskich bądź dietetycznych i ma charakter wyłącznie informacyjny. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Należy przestrzegać zdrowego trybu życia i zrównoważonego sposobu żywienia. Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na składniki preparatu.