Protein-Intercell® – izolat białka serwatkowego. Najczęściej zadawane pytania (FAQ)

2024-07-25
Protein-Intercell® – izolat białka serwatkowego. Najczęściej zadawane pytania (FAQ)

Mięśnie szkieletowe są szczególnie bogate w białko, a ich "estetyczno-sportowy" kształt jest w dużej mierze zdeterminowany przez białka strukturalne. Odpowiednia podaż białka jest zatem kluczowym elementem rozwoju i utrzymania mięśni szkieletowych. Jeśli jednak nie ma wystarczającej ilości białka w diecie, organizm wykorzystuje mięśnie jako endogenne źródło białka. Rezultatem jest rozpad mięśni i utrata siły, a zdolność do regeneracji spada. Gojenie się ran i obrona immunologiczna również cierpią. W praktyce jest to szczególnie istotne dla osób aktywnie uprawiających sport i osób starszych. Protein-Intercell® to specjalny produkt zaprojektowany w celu spełnienia specyficznych wymagań mięśni.

Protein-Intercell® - pytania o substancję i właściwości

1. Co zawiera Protein-Intercell®?

    Protein-Intercell® zawiera izolat białka serwatkowego, bogaty w niezbędne i łatwo dostępne aminokwasy.

2. Jakie aminokwasy zawiera białko w Protein-Intercell®?

    Białko serwatkowe w preparacie Protein-Intercell® jest bogate w aminokwasy rozgałęzione: leucynę, walinę i izoleucynę. Te składniki odżywcze, znane również jako BCAAS, są preferencyjnie wchłaniane przez mięśnie i wykorzystywane do biosyntezy białek oraz jako substraty energii mięśniowej.

3. Jaka jest biologiczna jakość białka w preparacie Protein-Intercell®?

    Międzynarodowym wskaźnikiem jakości białka w diecie jest metoda PDCAAS opracowana przez FAO/WHO. "PDCAAS" to skrót od "Protein Digestibility Corrected Amino Acid Score". Wynik ten uwzględnia zarówno wzór aminokwasów, jak i biodostępność. PDCAAS białka pokarmowego może przyjmować wartości od 0 do 1 lub od 0% do 100%, przy czym im wyższa wartość PDCAAS, tym wyższa wartość biologiczna odpowiedniego białka.

    W Protein-Intercell® biologiczna jakość białka (wartość PDCASS) wynosi 100 %.

4. Na co pomaga Protein-Intercell®?

    Protein-Intercell® to suplement diety odpowiedni do wsparcia budowy mięśni oraz ich regeneracji po oraz podczas uprawiania sportu. Ponadto wspomaga utrzymanie sprawności układu mięśniowo-szkieletowego w starszym wieku.

    Protein-Intercell® nadaje się również jako sycąca przekąska o obniżonej kaloryczności lub jako zamiennik posiłku w celu zmniejszenia masy ciała.

5. Czy Protein-Intercell® jest bezpieczny do stosowania?

    Protein-Intercell® to czysty izolat białka serwatkowego, bez zbędnych dodatków. W praktycznej saszetce na jedną porcję, którą można zabrać ze sobą w podróż. Produkt bezglutenowy, wyprodukowany bez GMO. Bez dodatku cukru i jakichkolwiek substancji słodzących.

    Suplement diety zawiera składniki mleka i produktów mlecznych, a także śladowe ilości laktozy (0,2 g/saszetkę). Jednakże tak niska zawartość laktozy nie ma znaczenia dietetycznego, produkt jest zatem odpowiedni również dla osób z nietolerancją laktozy.

    Protein-Intercell® nadaje się do długotrwałego spożycia.

6. Czy Protein-Intercell® zawiera kazeinę?

    Nie, Protein-Intercell® nie zawiera kazeiny, jego formuła opiera się na wysokiej jakości mieszance laktoalbuminy i laktoglobuliny. Dzięki nim preparat ma lepszą kinetykę wchłaniania niż dostępne na rynku izolaty i hydrolizaty kazeiny. Co przekłada się na szybszy wzrost niezbędnych aminokwasów w mięśniach.

Białko i jego wpływ na zdrowie – działanie potwierdzone badaniami naukowymi

7. Budowa i regeneracja mięśni

    Zgodnie z literaturą i wiedzą naukową: Dane z 49 badań klinicznych wykazały, że suplementacja białka znacząco wpływa na przyrost masy i siły mięśniowej wywołanych treningiem oporowym.

    Po intensywnych ćwiczeniach, spożycie posiłku bogatego w białko może zmniejszyć występowanie uszkodzeń mięśni i zwiększyć biosyntezę białek mięśniowych (w ciągu 24 godzin - tzw. "okno anaboliczne"). Badania pokazują, że 20-30 g wysokiej jakości, bogatego w leucynę białka, odpowiadającego 1 saszetce Protein-Intercell®, jest wystarczające do tego celu.

    Źródła:

    • R. W. Morton, K. T. Murphy, S. R. McKellar, B. J. Schoenfeld, M. Henselmans, E. Helms, A. Aragon, M. C. Devries, L. Banfield, J. W. Krieger, S. M. Phillips, A systematic review, meta-analysis and meta-regression of the effect of protein supplementation on resistance training-induced gains in muscle mass and strength in healthy adults, Br J Sports Med. 2018 Mar;52(6):376-384.
    • R. Jäger, C. M. Kerksick, B. I. Campbell, P. J. Cribb, S. D. Wells, International Society of Sports Nutrition Position Stand: protein and exercise, J Int Soc Sports Nutr. 2017 Jun 20:14:20.

8. Białko a siła mięśni w starszym wieku

    Zgodnie z literaturą i wiedzą naukową: Według ustaleń ekspertów, mięśnie również się starzeją - choć w różnym stopniu, w zależności od podaży białka. Faktem jest, że od 50 roku życia ludzkie ciało traci od 1,0% do 2,0% masy mięśniowej każdego roku, co oznacza, że od 30% do 50% masy mięśniowej jest tracone w wieku 80 lat. Szczególnie dotknięte są "szybkie" włókna mięśniowe (typ II), co powoduje spadek siły i funkcji mięśni.

    Związana z wiekiem utrata mięśni wiąże się z ograniczoną codzienną aktywnością (np. samodzielnym wstawaniem i wchodzeniem po schodach) oraz zwiększonym ryzykiem upadku: wskaźnik upadków wzrasta o 10% na dekadę życia.

    Wyniki badań klinicznych wskazują na pozytywny wpływ wysokiego spożycia białka na gęstość i zawartość minerałów kości, co może stanowić profilaktykę złamań, szczególnie u kobiet po menopauzie. Co więcej dodatkowe spożycie białka może przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka sarkopenii u osób starszych.

    Źródła:

    • J.-P. Bonjour, Protein intake and bone health, Int J Vitam Nutr Res. 2011 Mar;81(2-3):134-42.
    • D. K. Houston, B. J. Nicklas, J. Ding, T. B. Harris, F. Tylavsky, A. B. Newman, J. S. Lee, N. R. Sahyoun, M. Visser, S. B. Kritchevsky; Health ABC Study, Dietary protein intake is associated with lean mass change in older, community-dwelling adults: the Health, Aging, and Body Composition (Health ABC) Study, Am J Clin Nutr. 2008 Jan;87(1):150-5.

9. Białko jako zamiennik posiłku wspomagający odchudzanie

    Zgodnie z literaturą i wiedzą naukową: Dieta z naciskiem na białko działa jako naturalny środek hamujący apetyt, pomaga w utracie wagi i chroni przed niepożądanym wzrostem masy ciała po diecie. Umiarkowany wzrost zawartości białka do 20-30% energii jest ważnym filarem w zapobieganiu i leczeniu otyłości i związanych z nią zaburzeń zespołu metabolicznego. Dieta bogata w białko ma również korzystny wpływ na skład ciała i szereg czynników ryzyka kardiometabolicznego, takich jak ciśnienie krwi i profil lipidowy.

    W badaniach klinicznych większe spożycie białka poprawiało kontrolę apetytu i uczucia sytości u mężczyzn z nadwagą/otyłością podczas diety o obniżonej zawartości kalorycznej.

    Wysokobiałkowa dieta miała również korzystny wpływ na utratę masy ciała, poziom hemoglobiny glikowanej i ciśnienie krwi u pacjentów z cukrzycą typu 2.

    Źródła:

    • H. J. Leidy, M. Tang, C. L. H. Armstrong, C. B. Martin, W. W. Campbell, The effects of consuming frequent, higher protein meals on appetite and satiety during weight loss in overweight/obese men, Obesity (Silver Spring) 2011 Apr;19(4):818-24.
    • Jia-Yi Dong, Zeng-Li Zhang, Pei-Yu Wang, Li-Qiang Qin, Effects of high-protein diets on body weight, glycaemic control, blood lipids and blood pressure in type 2 diabetes: meta-analysis of randomised controlled trials, Br J Nutr. 2013 Sep 14;110(5):781-9.

10. Aktywacja osteoblastów i witaminy D3 dla tkanki kostnej

    Zgodnie z literaturą i wiedzą naukową: Metabolizm kości również czerpie korzyści z diety bogatej w białko. W ramach profilaktyki osteoporozy kobietom po menopauzie i osobom starszym zaleca się spożywanie od 1,0 do 1,3 g/kg masy ciała białka dziennie. Protein-Intercell® wspiera zdrowie kości poprzez stymulację osi IGF-1, a tym samym aktywację osteoblastów i syntezę aktywnego metabolitu witaminy D - kalcytriolu (hormon D). Zawarty w nim kompleks aminokwasów promuje również wchłanianie wapnia w jelitach i wspomaga syntezę wewnątrzkomórkowych i zewnątrzkomórkowych białek kostnych.

    Źródło: J.-P. Bonjour, Protein intake and bone health, Int J Vitam Nutr Res. 2011 Mar;81(2-3):134-42.

    [Zobacz również: Witamina D i jej właściwości]

Protein-Intercell® - jak stosować?

11. Jaka jest zalecana dzienna porcja?

    1 saszetka raz dziennie rozpuszczona w ok. 200 ml wody, mleka lub w innym nieogrzanym napoju. Ewentualnie jako dodatek do smoothie i twarogu.

    Dla optymalnego budowania i utrzymania mięśni zaleca się spożywanie Protein-Intercell® bezpośrednio po aktywności fizycznej. Jako wysokobiałkowa i niskokaloryczna przekąska, stosować 1 saszetkę w zależności od potrzeb. Suplement nadaje się do długotrwałego stosowania.

12. Jaki smak ma Protein-Intercell®?

    Suplement zawiera dodatek naturalnego aromatu waniliowego (wanilia Bourbon, bez dodatku cukru), dzięki czemu przyrządzony napój ma delikatny waniliowy smak.

13. Jak przechowywać preparat Protein-Intercell®?

    Przechowywać poza zasięgiem małych dzieci, zamknięte, w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu.

Powyższy materiał został przygotowany na podstawie źródeł naukowych oraz informacji od producenta Intercell-Pharma. Nie stanowi zaleceń lekarskich bądź dietetycznych i ma charakter wyłącznie informacyjny. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety. Należy przestrzegać zdrowego trybu życia i zrównoważonego sposobu żywienia. Nie stosować w przypadku nadwrażliwości na składniki preparatu.

Pokaż więcej wpisów z Lipiec 2024
Zaufane Opinie IdoSell
4.87 / 5.00 3061 opinii
Zaufane Opinie IdoSell
2024-10-21
szybko, sprawnie
2024-10-06
Zawsze super
pixel