Suplementacja niacyny (witaminy B3)
Właściwości
Formy: witamina B3 występuje w postaci kwasu nikotynowego (niacyna) oraz amidu kwasu nikotynowego (niacynamid). Stanowi aktywną postać koenzymów dinukleotydu nikotynamidoadeninowego (NAD+) i fosforanu dinukleotydu nikotynamidoadeninowego (NADP+).
Zalecane dzienne spożycie niacyny (RDA)
Wartości RDA dla niacyny określane są na podstawie przeciętnego zapotrzebowania u zdrowych osób dorosłych.
Okres | Kobiety (mg/dl) | Mężczyźni (mg/dl) |
---|---|---|
19 r.ż. i powyżej | 14 | 16 |
Ciąża | 18 | - |
Laktacja | 17 | - |
Przyjmowanie
Należy stosować wraz z posiłkiem lub pomiędzy posiłkami z dużą ilością płynów.
Amid kwasu nikotynowego należy wprowadzać stopniowo zwiększając porcję, aby uniknąć zjawiska flush i zaczerwienienia twarzy. Należy unikać alkoholu i gorących napoi, które zwiększają przepływ krwi i mogą nasilać zaczerwienienie. Należy popijać odpowiednią ilością wody (witamina rozpuszczalna jest w wodzie).
Kwas nikotynowy powinien być przyjmowany z posiłkiem i popijany dwiema szklankami wody. Jeżeli witamina przyjmowana jest w postaci inozytolu nikotyny nieprzyjemne skutki stosowania są znacznie łagodniejsze.
Interakcje niacyny z lekami i składnikami odżywczymi
Zwiększone zapotrzebowanie lub upośledzony metabolizm niacyny może występować w przypadku:
- przyjmowania leków, takich jak: azatiopiryna, benserazyd, karbidopa, diazepam, L- dopa, dekstropropeksyfen, etenzamid, izoniazyd, inhibitory proteaz, salicylamid;
- występowania chorób: zakażenie HIV/AIDS, nieswoiste zapalenie jelit, hemodializy, nowotwory, zaburzenia wchłaniania.
Suplementacja niacyną – zwiększone zapotrzebowanie
Do zwiększonego zapotrzebowania na niacynę prowadzą:
- niedobory mikroskładników takich, jak: kwas foliowy, wit. B2 i B6, cynk, tryptofan;
- nadmiar składników w diecie: leucyny, błonnika oraz nadużywanie alkoholu.
Rady praktyczne wg dr Kuklinskiego
Wysokie porcje witaminy B3 można przyjmować wyłącznie w przypadku stwierdzonego niedoboru, w przeciwnym razie prowadzi ona do zablokowania aktywności acetylo – CoA i pogorszenia metabolizmu węglowodanów. [Kuklinski. B. Mitochondria […] 2017]